szerző:
Tetszett a cikk?

Kedden jelent meg John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyve, amelyet a washingtoni vezetés legszívesebben betiltott volna. A brüsszeli Politico összegyűjtötte azokat a részeket, amelyek Trump nézeteit tartalmazzák az Európai Unióról, annak vezetőiről és a nagyobb tagállamok első embereiről.

"Az Európai Unió rosszabb, mint Kína, csak annál kisebb. Az EU-t az USA-val szemben hozták létre" – ezt gondolja Donald Trump, miközben ezek az államok a legszorosabb szövetségesei a NATO-n belül. Különösen rossz véleményt táplált az amerikai elnök Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság tavaly leköszönt elnökéről, akit "bűnös embernek nevezett, olyannak, aki gyűlöli az Egyesült Államokat”. Juncker azzal vívta ki Trump haragját, hogy elhárította a kereskedelmi háborút az USA és az EU között azzal, hogy ügyes tárgyalási stratégiával két vállra fektette Trumpot és tanácsadóit.

Kik a kedvencek?

Boris Johnson az első számú szövetséges. "Sokkal többet kellett volna tennünk a Brexit érdekében" - írja könyvében John Bolton, aki hozzáteszi: "sajnos Trumpon és rajtam kivül ez szinte senkit sem érdekelt az egész adminisztrációban." Trump londoni látogatása során nagyhangú kijelentéseket tett arról, hogy mennyivel jobb lesz Nagy-Britanniának az amerikai szövetség mint az EU, de fellépése visszatetszést keltett a brit közvéleményben. Ezért Boris Johnson diszkréten arra kérte az amerikai elnököt: kevésbé lelkesen támogassa a Brexitet, mert ezzel épp a kilépés ellenfeleit erősíti.

Ráadásul később kiderült: az amerikaiak kőkemény tárgyalópartnerek. Ezért az amerikai-brit szabadkereskedelmi egyezmény távolról sem kecsegtet oly reménykeltő kilátásokkal, ahogy azt Trump annak idején megfogalmazta. Persze akkor még nem volt koronavírus-járvány, amely a padlóra vitte mind az amerikai, mind pedig a brit gazdaságot.

Trump mindent megtesz, hogy megfúrja az Északi áramlat 2-t

Az Oroszországot és Németországot a tenger alatt összekötő gázvezeték már régóta vörös posztó Washingtonban, de Trump erre is rátett egy lapáttal: "nagyon szomorú, hogy Németország ilyen nagy gázvezetékszerződést kötött Oroszországgal, miközben mi védelmezzük őket Oroszországgal szemben" - mondta az USA elnöke, aki Richard Grenell akkori berlini nagykövetnek utasításba adta, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a gázvezeték ne szállítson földgázt Oroszországból Németországba.

Angela Merkel német kancellár és Donald Trump viszonya közismerten fagyos, de John Bolton könyvéből az derül ki, hogy az USA elnöke nagyon is komolyan veszi a német kancellárt. Egyrészt azért, mert respektálja Németországot mint Európa legnagyobb gazdasági hatalmát. A másik ok személyes: Trump apja is német volt - írja Bolton.

(Politico)