szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oroszország, Brazília és Katar állampolgárait sem látná még szívesen az Európai Unió.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az Egyesült Államokból július 1. után sem engedélyezné a beutazást a járványügyi helyzet miatt az Európai Bizottság – értesült uniós tisztviselőktől a Euronews. A lista, amelyen azok az unión kívüli országok szerepelnek, ahonnan be lehet utazni a közösség tagállamaiba, a szerdai nap során válik véglegessé. Egyelőre nincs rajta az Egyesült Államok mellett Oroszország, Brazília és Katar sem. A híroldal értesülései szerint jelenleg összessen 47 országból engedélyeznék a beutazást, 54-ből pedig nem javasolnák azt.

A készülő listáról az EB korábban azt közölte: a harmadik országokkal kapcsolatos ajánlásokat a járványügyi helyzetettől és a távolságtartási szabályok betarthatóságától teszik függővé. Az utazási korlátozásokat újra be lehet vezetni egy adott országra, ha már nem felel meg a feltételrendszernek. Ezenkívül a tagállamok továbbra is megtagadhatják az EU-n kívülről érkező utasok belépését, ha azok veszélyt jelentenek a közegészségügyre, még akkor is, ha olyan országból érkeznek, amelyre vonatkozóan egyszer már megszüntették a korlátozásokat.

A Fehér Ház minimális érdeklődésnél nem mutat többet a készülő lista iránt – írja a CNN, ugyancsak uniós tisztviselőkre hivatkozva. Szerintük ez érthető, mivel az amerikai utazási korlátozások jelenleg jóval szigorúbbak. Értesüléseik egybevágnak azzal, amit a Euronews tudott meg.

Az Európai Bizottság csak ajánlásokat fogalmazhat meg, ezek nem kötelező érvényűek a tagállamokra. Magyar állampolgárok jelenleg korlátozás nélkül utazhatnak Magyarországra, függetlenül attól, hogy honnan indulnak útnak. Az uniós tagországok állampolgárai szintén kötelező karantén nélkül jöhetnek az országba.

Az Egyesült Államokban – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház keddi adatai szerint – már több mint 2,3 millió embert diagnosztizáltak a koronavírus-fertőzéssel, az általa okozott COVID-19 nevű betegségbe 120 ezren haltak bele.