Így tenné tönkre Soros György második tervével Magyarországot

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Rendkívül veszélyes útra lökné az Európai Uniót Soros György amerikai tőzsdespekuláns legújabb tervével. A második Soros-terv szerint az EU-nak lejárat nélküli örökkötvényeket kellene kibocsátania, amelyet az idők végezetéig kellene törleszteni. A magyar emberek Soros legújabb tervéről a Nemzeti Konzultációban is elmondhatják a véleményüket.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járványt követő gazdasági válság kezelésére Soros György az örökkötvények ötletével állt elő. Éppen ezért az Orbán-kormány a most kezdődő kilencedik Nemzeti Konzultációban azt is megkérdezi, hogy mit szólnak Soros György újabb tervéhez, amivel beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná Magyarországot.

Súlyos károkat okozna a magyar gazdaságnak Soros örökkötvény ötlete Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Honnan jött az ötlet?

Az amerikai tőzsdespekuláns legújabb tervének részletes ismertetéséhez érdemes visszamenni a történet legelejére. Az IMF áprilisban globális szinten 3 százalékos visszaesést jósolt, míg az Európai Bizottság (EB) legutóbbi előrejelzése az EU szintjén 7,5, az euróövezet szintjén 7,75 százalékos zsugorodással számol. Közgazdászok között konszenzus mutatkozik abban, hogy mivel a válságot egy külső hatás okozta, nem pedig a gazdaság belső problémái, ezért a megoldást a termelő, szolgáltató infrastruktúra és kapacitások megőrzése, valamint a beindulást, a keresletet ösztönző támogatások jelentik.

Ehhez pedig rengeteg pénzre van szükség.

Szakáli István Loránd, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza az Origón azt írta, hogy "ebben a kihívásokkal teli és feszült európai légkörben, amikor az unió, de legalábbis az euró és az euróövezet jövője a tét, a baloldali spanyol kormány és Soros György által szinte egy időben megfogalmazott javaslat az EU-s mentőcsomag örökjáradék-kötvény útján való finanszírozásáról nehezen értékelhető másképp, mint a föderális Európa mellett letett voks."

Századvég: A magyarok elutasítják Soros tervét Európa eladósítására

A Századvég kutatása szerint az amerikai spekuláns javaslatát jelentős elutasítottság övezi a magyarok körében: a válaszadók több mint háromnegyede (76 százalék) szerint a soha le nem járó kamatozású hitel végleg kiszolgáltatottá tenné Európát, míg a 6 százalékuk az örökjáradék-kötvény bevezetése mellett áll. Politikai önbesorolás mentén eltéréseket láthatunk a kérdés megítélésében. Az említett kötvénykonstrukció elutasítottsága a jobboldali szavazók körében a legmagasabb (91 százalék), illetve a középen állók több mint kétharmada (72 százaléka) sem támogatja a felvetést, ezzel szemben a 2, illetve 8 százalékuk mellette áll. Érdekesség, hogy még a baloldali szavazók többsége (54 százaléka) is úgy véli, hogy az örökjáradék-kötvény kibocsátása elfogadhatatlan ötlet, míg a 14 százalékuk egyetért vele.

Zsákutcába jutna az EU

Finanszírozási szempontból tekintve a javaslat nem tartalmaz sem elvi, sem technikai jellegű lényegi eltérést a korábban felmerült EU által kibocsátandó, közös adósságviselést megtestesítő, hosszú lejáratú euró- vagy koronakötvényekhez képest.

Szakáli szerint ennek az lenne a következménye, hogy az EU a nemzetállamok feletti „még több Európa" irányába indulna el. Amennyiben az EU legmagasabb döntéshozatali szintjein sikerülne keresztülvinni az örökjáradék-kötvény döntést – ami ismerve az EU utóbbi években, több esetben is bemutatott „kreatív" döntéshozatali gyakorlatát, kiegészítve a mostani vészhelyzetre és döntéshozatali kényszerre való hivatkozással, egyáltalán nem tűnik lehetetlennek –, azt követően még könnyebb lenne elutasítani, és ha kell, szankcionálni minden olyan törekvést, véleményt, amely eltér a brüsszeli bürokraták által képviselt irányvonaltól - tette hozzá.

Végtelenségig kell fizetni a kamatot

Fontos megjegyezni Soros legújabb ötletével kapcsolatban, hogy annak lényege, hogy a tőkét – az eddigi hitelekkel szemben – nem kell visszafizetni, de a kamatot végtelenségig.

Elképzelhető, hogy az ötletet „bizalmas körökben" előre egyeztették, mert két szélsőbal-liberális kormány – az olasz és a spanyol – azonnal élénk érdeklődést mutatott - írta erről Boros Imre közgazdász.

"Az ötlet azért veszélyes, mert a pandémia miatt fuldokló országokban sokan vannak, akik még egy szalmaszálba is belekapaszkodnának" - tette hozzá az első Orbán-kormány minisztere.

Padlóra vinné az EU-t Soros ötlete Forrás: AFP/Aris Oikonomou

Jelentős kár keletkezne

Soros György javaslata Európa pénzügyi gondjainak megoldására tehát a következő: bocsássanak ki lejárat, illetve tőke-visszafizetés nélküli kötvényt, vagyis örökjáradékot, mégpedig 1500 milliárd euró értékben, félszázalékos kamat mellett.

Az nem világos, hogy pontosan minek alapján döntenék el azt, hogy mely országok mennyit és mire kapnának a pénzből, továbbá mekkora részt vennének ki a kamatfizetésből. Nem tudni azt sem, hogy mi történik, ha valaki nem fizet. Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos május elején mégis tényként nyilatkozta a Les Echos című francia lapnak, hogy az Európai Unió gazdaságélénkítő csomagjának elfogadásához, illetve a járvány okozta problémák csillapításához nagyon hosszú vagy örök lejáratú hitelek segítik majd a tagországokat.

Nem lehet tudni, kik állnak Soros ajánlata mögött

Novoszáth Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense úgy ítéli meg, az a legnagyobb probléma, hogy más finanszírozási megoldásról nem is nagyon hallani, emiatt fokozódik a feszültség a tagországok között. Nem tisztázott az sem, hogy Soros György ajánlata mögött ez alkalommal kik állnak valójában – mely befektetői csoportok a világ mely részéről, milyen vallás és kultúra képviselői –, akiknek Európa örökre a lekötelezettjévé válhat.

- mondta.

Ebből az következik, hogy nem tartható az az ígéret, hogy a kamat mindössze fél százalék lenne.

Mivel a piacon a kötvény kamatát nem a kibocsátó vágya határozza meg, hanem az, hogy a befektetők mennyiért hajlandók jegyezni, nyilvánvaló, hogy a kamat - mintegy "váratlanul" megtöbbszöröződne.

Életveszélyes lenne belemenni egy Soros-féle örök lejáratú finanszírozási konstrukcióba – figyelmeztetett Boros Imre. A közgazdász-szakember

a hazai devizaalapú hitelek csapdáját hozta példaként, amelynek buktatóira senki nem hívta fel időben a később pórul járt ügyfelek figyelmét.

Ő is arra figyelmeztetett, hogy a sajátos hiteltermék esetében a törlesztés mértékét meghatározó kamatfizetési teher a jövőben nem marad majd ilyen alacsony, mint a jelzett fél százalék.

Továbbá az is biztos, hogy az éppen Soros György által a történelemből – így akár a Napóleon elleni harcok, a krími háború vagy a rabszolgaság megszüntetése idejéből – citált esetekhez hasonlóan

- tette hozzá.

Vajon kik állhatnak Soros ötlete mögött? Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Nemzeti Konzultáció tizedik kérdése Soros örökkötvényeiről szól.

Ön elutasítja Soros György tervét, amely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat?

Erre a kérdésre is várja a választ a kormány.

A Nemzeti Konzultáció kérdéseire még visszatérünk.