A legjobb autós ajándékok karácsonyra tízezer forint alatt

Autós ajándékok 2020
Vágólapra másolva!
Amikor már a huszadik sál sorakozik a szekrényben és a parfümökkel is Dunát lehetne rekeszteni, sokan elérkezettnek látják az időt, hogy benzinvérű hozzátartozójuknak újra a bevált slágerrel kedveskedjenek: autós meglepetéssel. Aztán idővel bontatlan csomagolás tanúsítja, hogy mégsem volt jó a választás – „már megvan", „semmi szükség rá" vagy más indokokkal dobják félre azokat. Összegyűjtöttünk hat tippet olyan tárgyakkal, amelyek jónaknek és hasznavehetőnek tűnnek, na meg elérhető árúnak, sőt, programötletünk is akad.
Vágólapra másolva!

Borostyán váltógomb, műanyag tükör a Ladára: a rendszerváltás előtt még magától értetődő volt utólagos extrákat adni az autótulajdonosoknak, ma viszont kevésbé divatosak a csecsebecsék.

A nagyobb kiadással járó dolgokat (alufelni, ablakfólia, tolatóradar) úgyis mindenki magának intézi,

illetve az új autókba eleve beépítik őket, a jégkaparós téli ajándékcsomagok triviálisak. Szerencsére 5-10 ezer forintért azért már akadnak jó ajándékok a karbonmintás légterelők világán túl, igaz, sokukat nem is a kocsiba, hanem a nappaliba szánjuk, vagy éppen későbbi élménynek.

Autós sztorik könyve

„Joe, van egy jó ötletem. Tervezzünk egy új autót" – rontott be Henry Ford főkonstruktőre irodájába, aki nem más volt, mint Galamb József. De említhetnénk José Ignació Lopez hetvendoboznyi titkos iratát, amivel az Opeltől a Volkswagenhez érkezett, a Yugo nevű kisautó burleszkbe fulladó eladását az Egyesült Államokban, az autóba beépített lemezjátszó elvetélt ötletét, a BMW 1500 és más sikermodellek fejlesztésében szerepet játszó egykori SS-tiszt történetét vagy Elon Musk furcsa szerzeményét az egyik Bond-filmből. Az autóipar története hemzseg a különös sztoriktól.

Nem egy újabb képeskönyv felületes típusbemutatókkal, hanem érdekes autóipari sztorik gyűjteménye Forrás: Inverz Média Kiadó

Ezekből mutatja be a legérdekesebbeket 240 oldalon Bolgár Krisztián új könyve, de nem csak a botrányokkal foglalkozik, hanem az autóipar hatásaival a tömegkultúrára, a legendás márkák és típusok születésével, illetve a vállalatcsoportok manőverezésével is.

Hangsúlyt helyez a legendás autóipari tervezők, mérnökök és vezetők – sokszor ellentmondásos – munkásságára,

akik között magyarok is szép számban szerepelnek. A jó tagolt fejezetek miatt azoknak is érdekes lehet a 4490 forintos áron kínált Több mint autó, akik nem tudnak egyhuzamban órákat szánni az olvasásra.

Vezeték nélküli töltő

Egyre általánosabb, hogy nem csak hívásokra használjuk autózásnál a telefont (természetesen kihangosítva), hanem navigálásra és online zenehallgatásra is, aminek jelentős az energiaigénye. Nem elég tehát a készüléket jól láthatóan elhelyezni, de folyamatosan tölteni is célszerű, ami együtt jár a kábelcsatlakoztatás macerájával. Erre nyújtanak megoldást a vezeték nélkül töltő, vagyis Qi funkciós tartókonzolok, amelyeket elég csak egyszer madzaggal bedugni a szivargyújtóba, és behelyezett telefont felismerve automatikusan tölteni kezdik 5-10, olykor akár 20 wattos teljesítménnyel.

A márkás darabok 10-15 ezer forint körül járnak, de négy számjegyű összegért is széles a kínálat, sokféle telefonrögzítési variációval Forrás: Baseus

Vásárlás előtt tájékozódjunk arról, hogy a megajándékozott készüléke tudja-e a Qi (vagy EPP) protokollt, arról pedig az autó műszerfalkialakítása és a sofőr ízlése alapján érdemes dönteni, hogy szellőzőrostélyra vagy tapadókoronggal a szélvédőre rögzíthető kivitel legyen-e.

Árak terén nagy a szórás, de ki lehet fogni tízezer forint alatti típusokat is

(megbízhatóságukhoz a használói vélemények adhatnak némi támpontot). A tartók alternatívájaként érdekesek lehetnek a sebváltó elé rakható vezeték nélküli töltőpadok is – főleg, ha az újabb autó érintőképernyője tud telefontükrözést.

Malév Ikarus naptár

Lenyűgöző állapotú, ráncajtós csuklóst és jellegzetes fehér-zöld-kék fényezésű 350-es turistabuszt is bemutattunk már abból az Ikarus-flottából, amellyel a ferihegyi Aeroparkban idézik fel a magyar járműgyártás és a légiközlekedés (illetve földi kiszolgálás) legendás közös korszakát. Most a malévos színekben pompázó buszokból egy 2021-es naptár jelent meg a repüléstörténeti múzeum és nonprofit kulturális központ webáruházában, különleges fotókompozíciókkal, amelyeken korhű ruhás stewardes, Malév-Lada és éjszakai fényekben úszó Ikarus 55 is feltűnik. Az ára 4900 forint.

Elképesztő flottát szerzett be és restaurált a Légiközlekedési Kulturáris Központ, hangsúlyos típus a légkondícionált (!) Ikarus 250-es Forrás: Aeropark repülőmúzeum

Növelt fényerejű izzó

Szokatlannak tűnhet, hogy ne csak a karácsonyfára, hanem az alá is kerüljön izzó, mégpedig díszpapírba csomagolva. De gondoljunk csak bele, kevesek kiváltsága a xenon vagy modernebb LED-fényszórós autó, a legtöbben máig halogént használnak, amelyek sokszor gyengén világítják be az utat. Hasznos ajándék lehet tehát (különösen a rövidebb téli napsütéses órákra) a kiviteltől függően akár 150 százalékkal megnövelt fényerőt adó extra izzó, amelynek igazán profi változatai nagyjából 4-8000 forint/pár áron kaphatók a boltokban, élettartam terén ugyanakkor sokuk csalódást okoz.

Nem mindegy, hogy gyertyák pislákolnak-e elöl vagy nagy fényerejű izzók. A matt vagy besárgult bura darabonként nagyjából 3500 forintból polírozható, erre jön 2000-ért a nano kerámia bevonat Forrás: Philips

Korábban egy fénylaborban végzett teszten is bemutattuk, hogy a téli gumikhoz és más alkatrészekhez hasonlóan az izzóknál is csak márkás termékekből érdemes válogatni, kerülve a névtelen távol-keleti portékákat, a xenon utólagos beépítése tilos. Természetesen a foglalat típusához (például H4, H7) kell igazodni, és autótípustól függően lehet egyszerű vagy kínkeserves művelet a csere. Akad még egy fontos tényező, a lámpatest állapota: a megfáradt foncsor rosszul teríti a fényt, az izzótuning pedig mit sem ér matt műanyag burával – utóbbit érdemes políroztatni.

Vissza a jövőbe modellautó

Konkrét kívánság ismerete nélkül elég kockázatos dolog modellt ajándékozni egy gyűjtőnek, minden más autórajongónak viszont örömet okozhat egy-egy miniatűr az íróasztal tetejére vagy a nappali polcára.

Különösen népszerűek az olyan filmes járgányok, mint például az 1:24 méretarányú DeLorean DMC-12

a híres Vissza a jövőbe trilógia második részéből. A nagyjából 18 centis fém modell minden ajtaja nyitható és az utastere is részletesen kidolgozott, 8400 forintért a felnőttek mellett akár a nagyobb gyereket is időutazásra hívhatja – még Marty McFly és Doki figurája nélkül is.

Nem működik a fluxuskondenzátor, de jó az összhatás 1:24 méretarányban. Más filmes autók (K.I.T.T., Herbie stb) is beszerezhetők némi netes kutatással Forrás: Welly

Utalvány gokartozáshoz

Tárgy helyett programot ajándékozni igazán stílszerű, csakhogy a vezetéstechnikai tréningek és az élményvezetések mind több tízezer forintba kerülnek. Mit lehet adni kisebb keretből? Kézenfekvő választásnak tűnik a gokartozás, a Silverkartnál például egy 3x8 perces futamra szóló alaputalvány kijön 8000 forintból, a Hungaroring Kart Centerben vagy a Gokart Arénában 1-2 ezer forinttal olcsóbban is. Persze a koronavírus járvány miatt nem lehet azonnal lehet sisakot húzni, ezért a cégek zöme az általános három helyett hat hónapra hosszabbítják meg az utalványok érvényességét.

Zárt vagy szabadtéri gokartpályákból is lehet válogatni, a megajándékozott baráti társasággal is érkezhet Forrás: Silverkart

Aki hajlandó valamelyest túllépni a cikkünkben meghatározott keretet, időmérő edzéssel fűszerezheti a programot, de 12 ezer forintból más élményt is lehet választani. Például quados túrát árkon-bokron át a törökbálinti RMC szervezésében, amelyre kezdők is jelentkezhetnek. Hasonló összegből amúgy kevéssé mozgalmas, de tovább tartó időtöltést is tudunk adni, mégpedig az újságolvasást. A sokféle magazin éves előfizetése közül a veterán autókkal és motorokkal foglalkozó Retro Mobilt emeljük ki, ezzel a tesztek és járműtörténeti írások havonta landolhatnak hozzátartozónk postaládájában.